Jeg bliver ofte spurgt af kunder og besøgende, hvad der er bedst – kategorier vs tags?

Måske ved du, måske ved du ikke hvad WordPress kategorier og tags egentlig er og hvordan de er forskellige fra hinanden. Når du først forstår det, kan du begynde at bruge dem rigtigt.

I denne guide vil jeg forklare forskellen på kategorier og tags. Det kan hjælpe dig med at organisere dit indhold samt hvordan det kan have en betydning for din SEO.

Hvad er forskellen på kategorier og tags?

Kategorier bruges til bred gruppering af dine indlæg. Tænk på en kategori som et generelt emne eller indholdsfortegnelsen på din WordPress hjemmeside. Kategorier er hierarkiske, hvilket betyder at du kan oprette underkategorier.

Tags benyttes til at beskrive specifikke detaljer om dit indlæg. Tænk på tags som din sides index ord. De lader dig “mikro” kategorisere dit indhold. Tags er omvendt af kategorier ikke hierarkiske.

Eksempelvis er det her indlæg på WP Geek kategoriseret i kategorien “Begyndere”. Du kan se alle indhold i denne kategori ved at gå til Blog » Begyndere i navigationsmenuen ovenfor.

Indlægget her har følgende tags: kategorier, kategorier vs tags, tilpasset taksonomi, seo, tags og sortering af indhold.

En af de største forskelle på kategorier og tags er at WordPress indlæg SKAL udgives under en kategori, men ikke behøver at have tags tilknyttet.

Hvis du ikke giver dit indlæg en kategori, vil WordPress automatisk tildele det til en standard kategori. Denne bliver også kaldt for “Ukategoriseret”. Som altid vil jeg anbefale dig at omdøbe denne kategori til noget andet som “Andet”, “Nyheder” eller “Diverse” – det er helt op til dig.

Bemærk – Som standard, er det kun indlæg der har kategorier og tags i WordPress. Hvis du vil have det på sider, skal du installere et plugin.

Tilføj kategorier og tags i WordPress

Du kan blandt andet tilføje kategorier og tags i WordPress når du opretter eller redigerer et indlæg. Du finder dem i højre side under dokument indstillinger.

kategorier vs tags
Kategorier og tags i dokument indstillinger ved redigering af indlæg

Du kan også gå til Indlæg » Kategorier eller Indlæg » Tags for at tilføje en ny kategori eller flere tags. Her kan du også redigere eksisterende kategorier og tags.

Hvor mange WordPress kategorier bør man have?

Der er ikke noget specifikt antal for, hvor mange kategorier du skal have. I de fleste tilfælde, vil du nok have omkring 5 – 10 kategorier for at kunne kategorisere dine indlæg ordentligt og gøre din side nem at finde rundt på.

Kategorier er ment til at omkredse en bedre gruppe af indlæg. Du kan bruger underkategorier og tags til at spille dine indlæg ud i mindre grupper.

Hvis du lige et gået i gang med en blog, så bare tag det helt roligt. Du skal ikke komme med den perfekte liste af kategorier til din side her og nu. Vælg mellem 3 – 5 kategorier og tilføj flere efterhånden som du får behov for det.

Skal jeg bruge underkategorier?

Nej. du behøver ikke bruge underkategorier og mange store blogs gør det heller ikke. Dog kan underkategorier være meget nyttige, hvis du har store kategorier med mange indlæg i, som med fordel kan kategoriseres ned i mindre sektioner.

Du kan eksempelvis have en kategori med “opskrifter”. Begynder du at lave en masse opskrifter som indeholder glutenfri opskrifter, så lav en underkategori til glutenfri opskrifter.

Brug kategorier i dine indlægs URL

Nogle sider benytter navnet på kategorien i deres permalinks (indlægs URLs). Disse kan du indstille under Indstillinger » Permanente links.

Kategori i URL under indstillinger

Hvis det er tilfældet på din side, vil dine indlæg have en URL der ser ud som denne:
/opskrifter/glutenfri-pandekager/

Hvis du flytter indlægget til en underkategori, vil du have en URL som denne:
/opskrifter/glutenfri/glutenfri-pandekager/

Normalt vil WordPress forsøge at viderestille gamle URLs til de nye. Det er meget anbefalelsesværdigt at tjekke om dine links stadig virker. Hvis ikke kan du lave 301 redirect fra den gamle URL til den nye.

En anden mulighed er at beholde indlægget i forældrekategorien, men også tildele det underkategorien. Dette kan dog godt bide dig et ubehageligt sted senere.

Selvom vi her på WP Geek anvender kategorier i vores URLs, anbefaler jeg altid brugere at lave en så kort URL struktur som muligt. Gerne en der kun indeholder “postname” under linkindstillinger i WordPress.

Det vil give dig maksimal fleksibilitet, hvis du i fremtiden vil omorganisere dit indhold. Det gør også at du ikke skal opsætte redirects i fremtiden, hvis du flytter dit indhold til andre kategorier.

Alle nye moderne hjemmeside benytte primært indlægsnavnet i URL strukturen. WP Geek er bygget på en platform, hvor der er en helt speciel URL struktur. Hvis den skiftes kan det skade hele sitet og derfor benytter vi stadig kategorier i vores URLs.

Kan jeg tildele et indlæg til flere kategorier?

WordPress lader dig tilføje dit indlæg til flere kategorier. Det kan være forskellige forældrekategorier, eller en forældrekategori samt en underkategori eller flere underkategorier.

Det er ikke en fordel for din SEO at have flere kategorier tilknyttet. Du skal kun tildele et indlæg til flere kategorier, hvis det giver god mening.

Det er muligt at det kan skabe nogle SEO problemer på din side, hvis du har dit indlæg i flere kategorier. Grunden er at Google vil markere dit indhold som duplikeret indhold.

Hvis du bruger flere kategorier, så forsøg at undgå at tilføje et indlæg til to eller flere forældrekategorier. Hvert indlæg bør passe ind under en forældrekategori.

Er der en begrænsning på hvor mange tags et indlæg kan have?

WordPress har ikke nogen indbygget begrænsning på, hvor mange tags der kan være på hvert indlæg. Du kan i princippet godt tildele 1.000 tags eller mere til et indlæg.

Jeg vil dog på ingen måde anbefale dig at gøre det!

Formålet med tags er at hjælpe med at linke relaterede indlæg med hinanden. Tænk lidt på dem som en indekset i en bog. Hvert tag er som et nøgleord i et indeks.

Tag er er ekstremt nyttige, når en bruger søger på din side. Nogle plugins viser relaterede indlæg og kan bruge tags til at finde ud af, hvilke indlæg der er relateret.

Jeg vil anbefale dig et max på omkring 10 tags pr. indlæg.

Kategorier vs tags, hvad er bedst for din SEO?

Er der nogle WordPress SEO fordele ved at benytte kategorier fremfor tags eller omvendt? Det korte svar er nej.

Kategorier og tags har forskellige formål. Du skal bruge kategorier, men behøver ikke bruge tags, hvis ikke du ønsker det. Jeg vil dog anbefale dig at benytte begge, for at hjælpe dine besøgende med at navigere bedre på din side.

Set fra søgemaskinerne og dine brugere, bør du designe din side med brugerne i mente altid. Alle søgemaskinerne, vil helt vise indhold for brugerne som er nyttigt for deres søgning.

Det betyder at du skal organisere dit indhold til at være den bedste brugeroplevelse. Det vil hjælpe dig til en bedre placering i søgemaskinerne.

Jeg håber denne guide har hjulpet dig med at forstå forskellen på kategorier vs tags. Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at skrive dem i kommentarerne nedenfor.

Leave a Reply