Vil du tilføje en navigationsmenu til din WordPress hjemmeside?

WordPress har et indbygget træk og slip menu interface. Dette kan du bruge til at oprette menuer i overskriften med inklusiv dropdown og mere til.

I denne trin-for-trin guide, vil jeg vise dig hvordan du nemt kan tilføje en navigationsmenu i WordPress.

Hvad er en navigationsmenu?

En navigationsmenu er en liste af links der peger til vigtige steder på din hjemmeside. De er normalt præsenteret som en horisontal bar med links i toppen af næsten alle hjemmesider.

Navigationsmenuer giver din side struktur og hjælper besøgende med at finde det de leder efter. Nedenfor kan du se hvordan navigationsmenuen ser ud på eksempelvis Bilka.

Bilka.dk navigationsmenu

WordPress gør det utroligt nemt at tilføje menuer og under-menuer. Her kan du tilføje links til dine mest vigtige sider, kategorier, emner, indlæg eller endda tilpassede links som sociale medier.

Den præcise lokation for din menu afhænger af dit WordPress tema. De fleste temaer har mange muligheder, så du kan oprette forskellige menuer der kan vises forskellige steder.

De fleste WordPress teamer har en primær menu i toppen af siden. Nogle teamer inkluderer en sekundær menu og en menu i foden. Hvis det er et responsivt tema har det også en mobil navigation.

Tilføj din egen første navigationsmenu

For at lave en navigationsmenu, skal du gå til Udseende » Menuer siden i dit WordPress kontrolpanel.

Opret din første navigationsmenu

Først skal du give din menu et navn. Det kan være et sigende navn som eksempelvis ’Hovedmenu’. Klik derefter på ’Opret menu’ knappen. Dette opretter menuen i kontrolpanelet på din WordPress hjemmeside og vil derefter udvide menu området. Det vil se ud som følgende:

Redigering af din oprettede menu

Det næste du skal gøre er at vælge de sider, du gerne vil tilføje til din menu. Du kan derefter automatisk tilføje alle din top-niveau sider eller du kan specifikt vælge sider fra den venstre kolonne.

Først skal du klikke på ’Vis alle’ for at se alle sider på din hjemmeside. Efter det skal du klikke på boksen ud for hver side, du ønsker at tilføje til din menu. Derefter klikker du på ’Tilføj til menu’ knappen.

Tilføj elementer til din menu

Når din(e) side(r) er blevet tilføjet, kan du flytte dem rundt ved at trække og slippe dem.

Flyt elementer i menuen

Bemærkning: Alle menuer har deres elementer listet i en vertikal (top til bund) liste i menu editoren. Når du gemmer din menu og får den live på siden, vil den blive vist vertikalt eller horisontalt (ventre til højre). Det er selvfølgelig alt efter hvad dit tema understøtter og hvad du har valgt.

De fleste temaer har flere forskellige lokationer, hvor du kan placere dine menuer. I dette eksempel bruger jeg standard temaet 2020. Dette tema har hele 5 forskellige navigationsmenu lokationer.

Efter du har tilføjet dine sider til menuen, skal du nederst vælge hvor den skal vises. Klik derefter på ‘Gem menu‘ knappen.

Gem menu i WordPress

Tip: Hvis ikke du er sikker på, hvor hver lokation er, kan du prøve at gemme din menu de forskellige steder. For hver gang du gemmer, kan du besøge din side for at se, hvordan det ser ud. Du vil formentlig ikke få brug for alle lokationerne, men du vil sikkert benytte dig af mere end en.

Her kan du se hvordan den færdige menu ser ud på siden:

Eksempel på menu

Opret drop-down menuer på din WordPress hjemmeside

Drop-down menuer bliver nogle gange også kaldet for indlejrede menuer. Kort fortalt er det en menu med en forældre og børne menu elementer. Når du holder musen over et forældre element, vil alle børne elementerne forekommer under den som en undermenu.

For at oprette en undermenu, skal du blot trække et element ind under dit forældre element mod højre. Nedenfor kan du se hvordan jeg har lavet det med tre undermenuer:

Undermenuer i WordPress (drop-down)

Her er undermenuen live på siden som en demo:

Drop-down menu

Du kan endda tilføje flere lag af en drop-down, sådan at din undermenu kan have en undermenu. Det kan godt se lidt rodet ud og mange temaer understøtter ikke altid multi-lags drop-down menuer.

I dette eksempel kan du se at ‘Logo Design‘ (et børneelement af ‘Ydelser‘) har to børneelementer under sig.

Multi-lags drop-down menu

Tilføj kategorier til din navigationsmenu

Hvis du benytter WordPress til at driv en blog, så vil du formentlig gerne tilføje din blogs kategorier som en drop-down til din WordPress menu. Det gør jeg blandt andet på WP Geek.

Kategori som element i menuen

Du kan nemt tilføje kategorier til din menu ved at klikke på Kategorier fanen i venstre side af Menu skærmen. Her skal du formentlig også klikke på ‘Vis alle‘ fanen, for at se alle dine kategorier.

Her vælger du blot kategorierne du gerne vil tilføje til menuen. Derefter trykker du på knappen ‘Tilføj til menu‘.

Tilføj kategorier til din navigationsmenu

Kategorierne vil forekomme som almindelige elementer i menuen, dog altid i bunden. Du kan derefter trække dem til den ønskede placering i din menu. I eksemplet ovenfor har jeg lagt kategorien ind under forældreelementet ‘Blog‘.

Tilføj brugerdefinerede links til din navigationsmenu

Udover kategorier og sider, kan WordPress også tilføje brugerdefinerede links til din navigationsmenu. Du kan bruge disse til at linke til sociale medier, partnere eller andre hjemmesider du styrer / ejer.

Du skal her bruge ‘Brugerdefinerede links‘ fanen på din Menu skærm. Her skal du blot tilføje linket du ønsker sammen med den tekst, du vil have til at fremgå i din menu.

Brugerdefinerede links i WordPress menuen

Rediger eller fjern elementer fra din navigationsmenu

Når du tilføjer sider eller kategorier til din brugerdefinerede navigationsmenu, vil WordPress benytte sidens titel eller kategoriens navn som link tekst. Det kan du selvfølgelig ændre, hvis du ønsker dette.

Ethvert menu element kan redigeret ved at klikke på pilen ned ud for det.

Flyt menu element manuelt

Her kan du ændre navnet på menu elementet. Det er også her du kan klikke på ‘Fjern‘ for at slette linket fra din menu.

Hvis du kæmper med træk og slip interfacet, kan du også her flytte dit menu element. Du skal blot klikke på den bestemte ‘Flyt‘ knap under teksten for linket.

Tilføj WordPress menuer til sidebaren eller foden

Du behøver ikke nøjes med kun at vise din menu på de gængse lokationer i dit tema. Du kan tilføje navigationsmenuer alle steder hvor der kan være et widget, som eksempelvis i din sidebar eller fod.

Du skal blot gå til Udseende » Widgets og tilføje et ‘Navigationsmenu‘ widget til din sidebar. Derefter kan du give dit widget en titel og vælge hvilken menu der skal benyttes. Dette gør du i ‘menuen‘, der folder sig ud som en drop-down liste.

Navigationsmenu i Widgets

Her er et eksempel på en tilpasset WordPress menu i foden på en WordPress hjemmeside.

Navigationsmenu i foden af hjemmeside

Tag skridtet videre med din navigationsmenu

Hvis du vil, kan du lave en super fed menu med massere af links. Der findes et hav af guides til hvordan du kan komme i gang med mega menuer i WordPress. Kort fortalt lader de dig lave en drop-down menu med mange links og billeder.

WordPress mega menu

Mega menuer er en god ide, hvis du har en stor side, som eksempelvis en online butik eller en nyhedsside. Denne type menu benyttes på eksempelvis sider som Buzzfeed eller Starbucks.

Jeg håber denne artikel har hjulpet dig i mål med, hvordan du laver din egen navigationsmenu i WordPress. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du meget velkommen til at tilføje dem nedenfor.

Leave a Reply